Polietilen Ek Parça nedir? Nerelerde Kullanılır?
Polietilen ek parçalar, HDPE ve LDPE hammaddelerinden çeşitli şekillerde, boyutlarda üretilen ve çeşitli fonksiyonlara sahip ek parçalardır. Ana makine ve borulara bağlanan ya da onların diğer makine ve borularla bağlanmasını sağlayan yardımcı görevdeki parçalardır. Sıvı ve gaz akışının sağlanmasında ihtiyaç duyulan ve gerekli olan bu parçalar işlemler sırasında mutlaka kullanılması gereken unsurlardandır. Yalnızca ana makineleri bağlantılar sırasında asiste etmezler ayrıca onların ayrılmaz parçalarındanlardır.
Polietilenin yapısı sayesinde endüstriyel sahada çok büyük kolaylıklar sağlamıştır. Ayrıca diğer alternatiflerine oranla daha ucuz ve daha hafif olduğundan vazgeçilmez bir madde haline gelmiştir. Polietilen çeşitleri ve polietilen ek parçaları yapı bakımından bir yapıştırıcı yardımı ile yapıştırılamaz yahut birleştirilemezler. Yalnızca kaynak yöntemleri birleştirilebilirler.
Polietilen ek parçaları arasında manşon, dirsek, te, redüksiyon, flanş adaptörün vs. sayılabilir. Firmamızda ihtiyacınız olacak her ek parçayı dilediğiniz açı ve ölçülerde bulabilirsiniz.
Polietilen, 1933 yılında kazara keşfedilmiştir. Bu kazara keşiften sonra ise endüstri için vazgeçilmez bir madde olmuştur. Ucuz olduğundan çokça tercih edilmiş ve olgunluğuna sonraları kavuşmuştur. Ticarileştirilen ilk polietilen “düşük yoğunluklu polietilendir (LDPE)”. Daha sonraları “yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE)” keşfedilmiştir.
Bu hammaddelerin geliştirilmesi ilerledikçe kullanım alanları da genişlemiştir. Zamanla alternatif bir hammadde olmaktan çıkıp en çok kullanılan ana maddelerden biri olmuştur. Özellikle endüstride daha ucuz, daha dayanıklı, daha esnek vb. olduğu için vazgeçilmez bir madde haline gelmiştir.
Polietilenin en önemli özelliklerinden biri onun kalıplanabilir bir ürün olmasıdır. Polietilen kalıba dökülebilir, şekil alabilir bir üründür. Bu madde ile istediğiniz ek parçayı yapabilir ve ona istediğiniz eğimleri verebilirsiniz. Bu özelliği ile ek parça üretiminde polietilen artık vazgeçilmez bir madde olmuştur.
Polietilen çok az su emer. Sağlam bir maddedir. Dayanıklıdır ve boyut kararlılığı vardır. Çok iyi bir gaz engelleyicidir. Asit, petrol, gres gibi kimyasallara karşı dirençlidir. Kolay kolay erime, akma vs. yapmaz. Çok şeffaf ve renksiz olabilir. Daha kalın kullanıldığında daha opak ve beyazımsı bir şekli vardır.
Kendini söndürebilme özelliğine sahiptir ve mor ve ötesi ışınlara karşı direnç gösterebilir.
LDPE Nedir?
LDPE, “düşük yoğunluklu polietilen” demektir. Kısaltılmış ve yaygın kullanılan şeklini İngilizce karşılığından alır. LDPE, “Low Densitiy Polyethylene”in kısaltmasıdır. LDPE, petrolden üretilen bir termoplastik olan polietilenin ilk ürünüdür. Düşük basınç uygulanarak ilk defa 1933’te üretilmiş olan LDPE, o günden beri aynı formül ile üretilmeye devam edilmiştir.
HDPE Nedir?
HDPE, petrolden elde edilen sert ve yüksek yoğunluklu polietilen bir malzemedir. HDPE, “High Density Polyetylene”in kısaltılmış formudur. Türkçeye çevirisi ise “Yüksek Yoğunluklu Polietilen”dir. HDPE, LDPE’den çok daha sert ve dayanıklı bir maddedir. Yüksek basınç altında üretilmiş ve endüstride büyük yer kaplamaya başlamıştır. Yaklaşık olarak, 1.75 kg. petrolden , 1 kg. HDPE hammadde elde edilir.
Elektrofüzyon Ek Parçalar
Polietilen Nerelerde Kullanılır?
Polietilen kap ve mutfak eşyalarında, tübajlarda, ambalaj filmlerinde kullanılan gelişmiş bir reçinedir. Plastik şişelerde ve boru üretiminde de kullanılır. Koruma özelliği sayesinde kullanım ve verim alanı çok geniş olduğundan her geçen gün kullanım alanını genişletmektedir. Bunların yanı sıra polietilen ek parçalar da üretilir.
Polietilen Ek Parçalar ve Borular
Polietilen; başarılı, uyumlu ve güvenilebilir yapısından dolayı oldukça tercih edilen bir üründür. Üretim aşamasında ve üreticilerin hammadde seçimlerinde tercih edildiği takdirde pişman etmeyen bir maddedir. Bu sebeple çok başarılı bir ürün skalası ortaya çıkardığını rahatça söyleyebiliriz. HDPE, manşon, flanş adaptörü, dirsek, te vs. ek parçaların imalatında kullanılmaya ve başarılı sonuçlar sayesinde daha çok üretilmeye başlanmıştır. Bu madde ile üretilen ürünler daha dayanıklı, daha hafif, daha esnek ve daha ekonomiktir.
Enjeksiyon Ek Parçalar
Plastik enjeksiyon, bir plastik parça üretim yöntemidir. Öncelikle, üretimin yapılacağı hammaddenin kapalı bir kabın içerisinde erime sıcaklığının üzerindeki bir sıcaklık aralığında yolluk girişinden kabın gözüne hızla enjekte edilmesi işlemi uygulanır. Daha sonra, ütüleme fazı ve tutma fazı ile parçanın boyut ve görsel toleransı kabul edilebilir seviyeye getirilir. Nihayetinde, plastiğin kalıptan çıkma sıcaklığının altına düşmesi beklenir ve plastik kalıptan çıkarılır.
Bu üretim yöntemi seri üretime çok uygun olduğundan sektörde çokça tercih edilmiştir ve edilmeye de devam etmektedir. Bu metot ile en küçük unsurlardan savunma sanayi ürünlerine kadar çok çeşitli boyut ve kategorilerde parça üretilebilir. Enjeksiyon yöntemi düşük maliyetlidir. Otomasyona uygun, son işleme prosesine ihtiyaç duyulmayan, hızlı üretime elverişlidir. Bu metot ile farklı yüzey, şekil ve renklerde üretim yapılabilir. Ayrıca üretim yapılırken çok az malzeme kaybı yaşanır.
Bu yöntemin bir diğer dikkat çeken özelliği ise aynı kalıpla birden fazla şekil ve boyutta üretim yapılmasına imkan tanımasıdır. Bu sayede zaman ve enerjiden tasarruf edilmekte üreticiye sağlıklı dönütler sağlamaktadır.
Enjeksiyon ek parçalar; PP dirsek 45°, PP dirsek 90°, PP eşit te 90°, PP çatal te 45°, PP istavroz te 90°, PP inegal te 90°, PP redüksiyon, PP kısa kademeli redüksiyon, PP kısa tip redüksiyon, PP flanş adaptörü olarak örneklendirilebilir.
Elektrofüzyon Ek Parçalar
Elektrofüzyon, elektrik akımı aracılığı ile kaynak yapılacak yüzeylerin erime sıcaklığı aralığında ısıtılarak birleştirilmesi yöntemidir. Bu işlen sırasında polietilen ek parçalar aktif bir şekilde kullanılırlar. İşlemin uygulanacağı parçalar özenle seçilmeli ve işlemin uygulanacağı yüzeyler güzelce temizlenmelidir. Yüzeylerin pürüzsüz ve sorunsuz olması önem arz ettiğinden gerektiği takdirde tıraşlama işlemi yapılmalıdır. Bu yöntemde öncelikle belirlenen parçalara uygun olan değerlerde elektrik akımı uygulayarak ek parça ısıtılır.
Sonra erime sıcaklığının üzerinde bir sıcaklık aralığında ısıtılmaya başlanan yüzeylerin eriyik hale gelmeleri beklenir. Hazırlanan bu borular kaynak yapılacak olan ek parçanın içerisine dayanma sınırına kadar yerleştirilir. Bu işlemin ardından boru üzerinde giriş sınırları işaretlenir. Daha sonra ek parçaların desteğini alarak eriyik haldeki ağız kısımlar basınç yardımıyla birleştirilir ve bir müddet beklenir.
Kaynak sırasında kullanılacak olan tüm ek parçalar özel koruma kılıfı, kutusu veya ambalajlarından çıkarıldıktan sonra kaynak yapılacak elekrofüzyon yüzeyleri oksijenli su yardımı ile temizlenmelidir. Bu adımın ardından hem boruların hem de ek parçaların elle temasından kaçınılmalıdır.
Elektrofüzyon ek parçalar; PP EF eşit te 90°, PP EF inegal te 90°, PP EF dirsek 45°, PP EF dirsek 90°, PP EF kep (kör tapa), PP EF manşon, PP EF redüksiyon, PP EF servis te 360°, PP EF vanalı servis te, PP EF semer olarak örneklendirilebilirler.
Konfeksiyon Ek Parçalar
Konfeksiyon ek parçalar; PP dirsek 11-30°, PP dirsek 45°, PP dirsek 60°, PP dirsek 90°, PP eşit te 90°, PP inegal te, PP çatal te 45°, PP istavroz te 90°, PP inegal istavroz te 90°, PP beton geçiş adaptörü olarak örneklendirilebilirler.
Metal Geçişler
Metal geçişler; PP metal dış dişli geçiş, PP metal iç dişli geçiş, PP çelik kaynak ağızlı geçiş, çelik flanş, PP kaplı çelik flanş, çelik kör flanş olarak örneklendilirebilirler.
Polietilen Ek Parça Fiyatları
Polietilen ek parçalarının fiyatları yapılarına, boyutlarına, açı ve fonksiyonlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Bizler en yüksek standartlarda ürettiğimiz birinci kalite ürünlerimizi en uygun fiyatlara satmaktan gurur ve mutluluk duymaktayız. Fiyat bilgisi almak için veya daha detaylı bilgi alabilmek için internet sitemizi kullanabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.